Sernik kawowo-czekoladowy

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Ten przepis miałam Wam wrzucić już w sobotę jednak pełnia robi swoje i dziewczynki nie śpią w nocy a co za tym idzie ja ledwo żyję w dzień. Dziś jednak nie mogę sobie odpuścić bo ten sernik jest tego wart. Uwielbiam kawę i muszę Wam przyznać że przez to, że wykorzystuje się ją w przepisie, sernik smakuje bardzo nietypowo. Z jednej strony nie jest bardzo słodki, przez goryczkę kawy, a jednak jest bardzo sycący. Sami sprawdźcie!

Na spód potrzebujemy:
1 duże opakowanie herbatników
3 łyżki roztopionego masła

Blachę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy samo dno blachy.
Herbatniki kruszymy na drobno i dodajemy masło. Masa musi mieć konsystencję "mokrego piasku". wsypujemy ją na dno blachy i za pomocą łyżki dokładnie rozprowadzamy i dociskamy do dna blachy. Chłodzimy w lodówce przez pół godziny. W tym czasie wyjmujemy z lodówki produkty na masę by się ocieliły.

Na masę czekoladowo-kawową potrzebujemy:
1 kg twarogu podwójnie mielonego
1,5 szklanki cukru
4 jajka
250 g serka mascarpone
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 opakowania cukru waniliowego
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki mąki ziemniaczanej


W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, jajka, cukier, budyń i mąkę. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim przestudzeniu dodajemy do masy serowej. Na koniec dodajemy kawę. Tak przygotowaną masę, wylewamy na schłodzony spód i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 150 stopni. Sernik jest gotowy gdy jego wierzch jest sprężysty i ścięty na wierzchu. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Smacznego!
A.

0 komentarze: