Krucha tarta truskawkowa z creme patisserie
Tradycyjnie inspiracja z Moich Wypieków.Na kruchy spód potrzebujemy:
1/2 kostki masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do wyrobienia. Blachę o wymiarach 12 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto kruche układamy dokładnie w blaszce, dociskając boki. Tak przygotowane do pieczenia ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do zarumienienia ciasta.
Po tym czasie, zabieramy się za creme patisserie.
Na czekoladowy creme patissere potrzebujemy:
350 ml mleka
3 żłótka
75 g cukru
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
9 łyżka ekstraktu z wanilii
90 g czekolady gorzkiej
Mleko zagotować i zdjąć z palnika.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masą. Następnie wsypać obie mąki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do mleka i wymieszać by nie było grudek. Następnie postawić ponownie na gaz i mieszając cały czas, czekać aż masa zgęstnieje. Po zagotowaniu, trzymać na palniku jeszcze minutę a następnie zdjąć z palnika i dodać ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać a potem dodać połamaną czekoladę i wymieszać do momentu roztopienia się czekolady. Tak przygotowany krem wylać na wypieczony wcześniej kruchy spód. Na ciepły jeszcze krem ułożyć odszypułkowane truskawki i odczekać aż ciasto wystygnie.
Smacznego!
A.
0 komentarze: