Ciasto jogurtowe z cynamonem i migdałami
Przeglądając stronę Moich Wypieków szukałam czegoś jakiegoś ciasta z jogurtem. Znalazłam! I powiem Wam, że jestem zachwycona. Jest pyszne! Jak nie przepadam za cynamonem to w tej odsłonie jestem w stanie się w nim nawet zakochać:) W całym domu pięknie pachnie. A żeby je zrobić nie potrzebujecie nawet miksera.
Potrzebujemy:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki cynamonu
1 op. cukru waniliowego
2 duże jajka
200 ml oleju
400 ml jogurtu greckiego
3 łyżki płynnego miodu
Mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier waniliowy i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i odstawiamy. Jajka, jogurt, miód i olej mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną. Gdy mieszanka z jajek jest dokładnie wymieszana dodajemy przesiane składniki. Wszystko mieszamy jedynie do połączenia się składników, tak by nie było grudek.
Blachę o średnicy 25 cm wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 45-50 minut lub do "suchego" patyczka.
Smacznego!
A.
0 komentarze: