Ciasto gruszkowe z tahini
Zupełnie przypadkiem znalazłam do swojej kolekcji przepisów, przepis wegański. Znalazłam go na stronie Moje Wypieki. Ciasto jest bardzo specyficzne w smaku. Tahini jest bardzo wyczuwalna a ciasto samo w sobie jest bardzo sycące.
Potrzebujemy:
250 ml soku jabłkowego
240 g pasty tahini
2-3 gruszki obrane i pokrojone w kostkę
100 g płatków migdałowych
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
220 g mąki pszennej
260 g miodu
Tahini i miód mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Mąkę, cynamon, cukier i proszek do pieczenia przesiewamy do większego naczynia. Do przesianych składników dodajemy wymieszaną z miodem, pastę tahini. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Do formy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem, przelewamy ciasto. Pieczemy przez około 1 godziny lub do suchego patyczka w 160 stopniach.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Smacznego!
A.
Jestem ciekawa smaku tego ciasta, ponieważ nie robiłam nigdy z dodatkiem tahiny. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/