Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Oj jak ja lubię rabarbar!
Stwierdziłam, że wymyślę coś co będzie nietypowe w smaku ale jednak bardzo lekkie. T. stwierdził, że to ciasto jest bardzo dziwne, bo smakuje jak coś czego jeszcze nie jadł. Z jednej strony jest wyraziste przez rabarbar z drugiej jednak strony jest bardzo delikatny przez budyń.
Sami spróbujcie!

Na ciasto kruche potrzebujemy:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 zapach waniliowy

Na budyń waniliowy potrzebujemy:
300 ml mleka
3 żółtka
50 g cukru waniliowego
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej

Karmelizowany rabarbar:
10 lasek obranego i pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru
1/2 szklanki cukru
15 łyżek wody
1 łyżka imbiru mielonego


Zaczynamy tartę od ciasta kruchego. Masło ucieramy na wysokich obrotach z cukrem. Gdy masa jest jasna i puszysta dodajemy jajko, jedno po drugim oraz zapach waniliowy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto zagniatamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pozostałość zasypujemy mąką, rozcieramy między palcami do konsystencji "mokrego piasku" - wykorzystamy to na koniec jako kruszonkę. 
Ciasto nakłuwamy, wykładamy papierem do pieczenia na wierzchu i kładziemy obciążniki (może być np kukurydza lub monety). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy obciążenie i papier i pieczemy jeszcze przez 8-10 minut. 

Gdy wypieczone ciasto wystygnie nakładamy na nie budyń waniliowy. Budyń przygotowujemy następująco: w naczyniu mieszamy ze sobą 100 ml mleka, cukier, żółtka i obie mąki. Całość dolewamy do 200 ml pozostałego mleka doprowadzonego do wrzenia. Miksturę zostawiamy na gazie i cały czas mieszamy do uzyskania gęstej masy. 

Gdy budyń jest już gotowy zabieramy się za karmelizowany rabarbar. Cukier wsypujemy na patelnię i mieszamy z wodą. Włączamy palnik na średniej mocy i od tego momentu nic nie mieszamy! Gdy cukier z wodą zagotują się zmniejszamy moc palnika. Rabarbar dosypujemy dopiero gdy cukier będzie złocisto brązowy - ważne by nie czekać zbyt długo bo jak go spalimy będzie gorzki. Dosypujemy rabarbar i imbir. Mieszamy. Rabarbar będzie gotowy gdy soki z rabarbaru odparują a całość będzie lekko papkowata. Zdejmujemy z palnika i studzimy.

Gdy wszystkie składniki są chłodne (UWAGA: rabarbar i budyń można zrobić dzień wcześniej. Ważne by przed zapiekaniem były w temperaturze pokojowej) składamy tartę w całość. Na wypieczony spód kładziemy budyń, następnie karmelizowany rabarbar i zasypujemy kruszonką. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Smacznego!
A.

0 komentarze: