Ciasto marchewkowe
Marchewkowe od zawsze jest bliskie mojemu sercu. Nie dość, że zawsze wychodzi to dodatkowo jest długo mokre przez co można je jeść kilka dni. Dziś tradycyjnie inspiracja z Moich Wypieków.
Na blachę około 22 cm potrzebujemy:
2/3 szklanki mąki pszennejpół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy po 1/2 łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu
1/4 łyżeczki soli
2 jajka roztrzepane
1/2 szklanki oleju
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanki startej na małych oczkach marchewki
Zaczynamy od wymieszania składników suchych czyli: mąka, cukier, sól, proszek przyprawy. Wszystko przesiać. W drugim naczyniu łączymy jajka z olejem. Mieszamy trzepaczką. Do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy łyżką. Dodajemy orzechy i startą marchewkę i mieszamy do połączenia się składników.
Blachę wykładamy papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut lub to suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie należy je przekroić w połowie i przełożyć kremem.
Krem do ciasta:
300 g serka Twój smak
90 g masła, w temperaturze pokojowej
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło utrzeć z cukrem do białej, puszystej masy. Następnie dodawać serek jednak łyżka po łyżce, powoli aż do połączenia się z masą maślaną. Kremem przełożyć ciasto i położyć na wierzch. W oryginalnym przepisie na wierzchu ciasta jest cynamon i orzechy. Ja nie przepadam za jednym i drugim i zastąpiłam je truskawkami i melisą. Smakuje pysznie! Spróbujcie!
A.
0 komentarze: