Ciasteczka z kardamonem

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Te ciastka robiłam pierwszy raz gdy okazało się, że będę mieć niezapowiedzianych gości. Są szybkie,  mało słodkie i mają ciekawy smak przez mąkę z której się je robi. Najlepsze w nich jest to, że po upieczeniu możecie przechowywać je w zamkniętym pudełku aż do 7 dni!! 
Na około 25 ciastek potrzebujemy:
130 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cukru brązowego lub cukru pudru
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 duże jajko
1,5 łyżeczki kardamonu w proszku (możecie zastąpić cynamonem lub imbirem)
2 łyżki mleka


Masło i cukier ucieramy na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodajemy jajko. Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z kardamonem i mleko. Gdyby ciasto było za suche dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce 30-45 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blachę układamy kulki z ciasta w takie odległości by po przyciśnięciu można było zrobić stempel. Ułożone kulki dociskamy stemplem pamiętając by za każdym razem oprószać go w mące. Masa jest dość mokra i przyklei się inaczej do stempla co spowoduje, że będziecie mieć problem z jego odebraniem. 
Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut - do zbrązowienia brzegów. 

Smacznego!
A.

0 komentarze: