Zupa dyniowa z salsą mango

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 1

Na samym początku przepis wydał mi się skrajnie dziwny. Mango i dynia? Stwierdziłam, że zaryzykuje bo moi urodzinowi goście zapewne będą szczerzy :) wszystkim smakowało dlatego wrzucam bo sama uważam ten przepis za rewelacyjny!

Potrzebujemy:
1 dynię 
2 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie cebule
5 ząbków czosnku
6 cm imbiru
1 łyżeczka papryczki ostrej w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
400 ml mleka kokosowego


Dynie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. 
Pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka i podsmażamy na oliwie do momentu aż się nie zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony imbir, czosnek i dynię. Podsmażamy około 6-8 minut. Następnie zalewamy wodą tak by przykryło wszystkie warzywa. Możecie użyć bulionu warzywnego wtedy zupa będzie bardziej esencjonalna. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż dynia będzie miękka. Po tym czasie zestawiamy zupę z gazu i miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, kurkumę ostrą papryczkę i doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę serwujemy z salsą mango na środku. 
Do jej zrobienia potrzebujemy:
1 mango dojrzałe
1 papryczka peperoni bez pestek
sok z 1 limonki
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki posiekanej kolendry


Mango dokładnie kroimy w małą kostkę. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę peperoni i kolendrę. Wszystko zalewamy syropem klonowym i sokiem z limonki. Podajemy układając kopczyk z salsy na środku talerza.

Smacznego!
A.

1 komentarz:

  1. Dynia i mango? Brzmi fantastycznie! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń