Tarta z kajmakiem i czekoladą

Fajnie Być Matką Liczba komentarzy: 1

Szukałam inspiracji na kajmak bo ostatnio to jeden z moich ulubionych produktów. Na Moich Wypiekach trafiłam na świetny przepis, który dedykuje przyjacielowi M., który uwielbia kajmak w każdej ilości i w każdej postaci :)

Ciasto jest bardzo, bardzo, bardzo słodkie :) T. po jednym kęsie miał już dość słodyczy i stwierdził, że trzeba być prawdziwym miłośnikiem słodkiego, żeby zjeść cały kawałek :)


Na blaszkę 15 x 25 cm potrzebujemy:
Na spód kruchy potrzebujemy:
180 g mąki pszennej 
130 g pokrojonego w kostkę masła
50 g cukru pudru

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodajemy masło i zagniatamy. Nawet jak konsystencja ciasta będzie "mokrym piaskiem" nie przyjmujemy się. Blachę wykładamy papierem i wysypujemy mieszankę na spód. Wylepiamy dokładnie dno i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika na 190 stopni na około 20 minut, tak by ciasto lekko się zbrązowiało.

Na masę kajmakową potrzebujemy:
1 puszka gotowej masy kajmakowej tradycyjnej
1 puszka gotowej masy kajmakowej krówkowej

Na podpieczony, wystudzony spód wykładamy masę kajmakową tradycyjną a następnie masę kajmakową krówkową. Zabieramy się za polewę czekoladową.

Na masę czekoladową potrzebujemy:
2 tabliczki czekolady mlecznej
5-6 łyżek masła

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodając masło. Polewa powinna mieć taką gęstość by bez problemu wylać ją z garnuszka na masę kajmakową. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej masła ale tak by nie przesadzić bo dzięki temu czekolada jak zastygnie będzie gładka. Czekoladę wylewamy na masę kajmakową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
Smacznego!
A.

1 komentarz:

  1. wow, rozpusta w najlepszym wydaniu, raj dla podniebienia, piekło dla bioderek...

    OdpowiedzUsuń