Muffiny kukurydziane

Fajnie Być Matką Liczba komentarzy: 1

Dzisiaj ciąg dalszy prób z mąką kukurydzianą. Młoda miała super zabawę wsypując mąkę, cukier i proszek do pieczenia:) Muffiny wyszły lekko chrupiące na zewnątrz ale mokre w środku. Mają bardzo specyficzny smak musicie sami spróbować.
Inspiracja tradycyjnie z Moich Wypieków.



Na 12 sztuk muffinów potrzebujemy:
150 g mąki pszennej
100 g żółtej mąki kukurydzianej (cornmeal)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru pudru
1/4 kostki masła rozpuszczonego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1 jajko
owoce jakie lubicie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej misce umieszczamy wszystkie składniki suche czyli mąki, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre czyli jajko, masło, mleko i jogurt naturalny.

Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Ciasto wkładamy na samo dno. Dosłownie po małej łyżeczce. Wkładamy owoce, które lubimy i zalewamy ponownie ciastem do 3/4 foremki. Na wierzch ponownie owoce, które są w środku.

Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.

Smacznego!
A.

1 komentarz: