Sernik waniliowy
Za każdym razem jak robię ten sernik, jest tak samo pyszny. Ostatnio T. powiedział mi, że to najlepszy sernik jakikolwiek kiedykolwiek jadł:) Tradycyjnie inspiracja z Moich Wypieków.
Na spód potrzebujemy:
1 opakowanie herbatników (225g)
75 g masła roztopionego
Ciastka kruszymy na bardzo drobno. Następnie łączymy pokruszone ciastka z masłem. Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem ale samo dno. Na papier wysypujemy ciasteczka, wyrównujemy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.
Na masę serową potrzebujemy:
1kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 serek mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 zapach śmietankowy lub waniliowy
6 jajek
200 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy do połączenia. Tradycyjnie jak w każdym serniku, nie mieszamy za długo, by sernik niepotrzebnie się nie napowietrzył. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 50-60 minut. Gdy sernik jest ścięty na wierzchu oznacza, że jest gotowy.Wystuszamy go w lekko uchylonym piekarniku a następnie schładzamy w lodówce przez około 12 godzin.
Sernik wychodzi bardzo mięsisty i po prostu pyszny. Polecam Wam!
Smacznego!
A.
Klasyka w najlepszym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń