Pieczone pączki

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0


Wczoraj z Młodą robiłyśmy próbę przed Tłustym Czwartkiem. Pomyślałam, że może i Wy będziecie chcieli zrobić pączki w domu:)

Składniki na 24 średniej wielkości pączki:
   1,5 szklanki letniego mleka
   1 paczka drożdży  suchych (7 g)
   2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
   2/3 szklanki drobnego cukru
   2 jajka
   5 szklanek mąki pszennej

Do posmarowania i obtoczenia:
   100 g masła, roztopionego
   1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
   2 łyżeczki cynamonu

Przesiewamy mą do misy miksera po czym dodajemy suche drożdże. Mieszamy łyżką. Dodajemy pozostałe składniki I wyrabiamy ciasto. Wyrabiać można ręcznie wtedy ciasto nabiera ciepła od dłoni. Można też wybrać opcje wyrabiania w mikserze z końcówką hakiem I też wychodzi. Ja wybrałam opcje w mikserze. Ciasto musi się wyrabiać kilka minut. Następnie wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką I przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny.


Gdy minie czas wyrastania ciasta wyjmujemy je z miski I lekko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na około 1 cm. Wycinamy koła większe I w środku mniejsze tak by otrzymać oponkę. Tak gotowe oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia I przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 45 minut. Ja środki z oponek też włożyłam na blachę przez co otrzymałam mini pączki :)


Pieczemy w 200 stopniach przez około 8 minut aż do zbrązowienia pączków. W momencie włożenia pączków do piekarnika rozpuszczamy masło a cukier łączymy z cynamonem. Upieczone pączki przestudzamy I po około 3 minutach maczamy w maśle I cukrze tworząc posypkę. Odkładamy do przestygnięcia.


T. stwierdził że są tak słodkie, że nie da się ich jeść. Moja siostra jest jednak zachwycona I smakują jej niesamowicie:) Jak widzicie opinie są podzielone. Pamiętajcie, że zamiast obsypywać je cukrem można posypać je cukrem pudrem czy oblać lukrem.

Smacznego!
A.

0 komentarze: