Pieczone pączki
Wczoraj z Młodą robiłyśmy próbę przed Tłustym Czwartkiem. Pomyślałam, że może i Wy będziecie chcieli zrobić pączki w domu:)
Składniki na 24 średniej wielkości pączki:
• 1,5 szklanki
letniego mleka
• 1 paczka
drożdży suchych (7 g)
• 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
• 2/3
szklanki drobnego cukru
• 2 jajka
• 5 szklanek
mąki pszennej
Do
posmarowania i obtoczenia:
• 100 g masła, roztopionego
• 1,5
szklanki drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżeczki
cynamonu
Przesiewamy
mąkę do misy miksera po czym dodajemy
suche drożdże. Mieszamy łyżką. Dodajemy
pozostałe składniki I wyrabiamy ciasto. Wyrabiać można ręcznie wtedy ciasto nabiera ciepła od dłoni. Można też wybrać opcje wyrabiania w mikserze z końcówką hakiem I też wychodzi. Ja wybrałam opcje w mikserze. Ciasto musi się wyrabiać kilka minut.
Następnie wyrobione
ciasto przekładamy do miski
oprószonej mąką I przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy
do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny.
Gdy
minie czas wyrastania ciasta wyjmujemy je z miski I lekko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na około 1 cm. Wycinamy koła większe I w środku mniejsze tak by otrzymać oponkę. Tak gotowe
oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia I przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 45 minut. Ja środki z oponek też włożyłam na blachę przez co otrzymałam mini pączki :)
Pieczemy
w 200 stopniach przez około 8 minut aż do zbrązowienia pączków. W
momencie włożenia pączków do
piekarnika rozpuszczamy masło a cukier łączymy z cynamonem. Upieczone pączki przestudzamy I po około 3 minutach maczamy w maśle I cukrze tworząc posypkę. Odkładamy do przestygnięcia.
T.
stwierdził że są tak słodkie, że nie da się ich jeść. Moja siostra
jest jednak zachwycona I smakują jej
niesamowicie:) Jak widzicie opinie są podzielone.
Pamiętajcie, że zamiast obsypywać je cukrem można posypać je cukrem pudrem czy oblać lukrem.
Smacznego!
A.
Bardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń