Małże w białym winie z pietruszką

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Co prawda te małże zrobiliśmy w niedzielę ale nie miałam wcześniej czasu wrzucić Wam przepisu. Czynię to zatem dzisiaj:) Przepis jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania. Przystawkę oceniam, że starczy na dwie osoby.

Potrzebujemy:
małże świeże-  1 kg
pół główki czosnku
1 papryczka chilli
250 ml wina białego wytrawnego
2-3 łyżki oliwy

Oliwę wlewamy na wok i czekamy aż lekko się podgrzeje. Wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno papryczkę chilli. Czekamy aż troszkę się podsmażą jednak nie za długo bo czosnek szybko się pali na patelni przez co potrawa będzie gorzka. Dodajemy oczyszczone dokładnie małże i zalewamy wszystko winem. Przykrywamy. Dusimy pod przykryciem do momentu aż muszle się otworzą. Gdy są gotowe posypujemy pietruszką i podajemy z gorącą bagietką.


Pozostały wywar w woku, możecie wykorzystać do sosu do makaronu czy zupy z owoców morza.

Smacznego!
A.

0 komentarze: