Brownies z kajmakiem

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Wieczorem miał do Nas wpaść przyjaciel. Szukałam więc jakiegoś szybkiego brownies do zrobienia. A że miałam puszkę kajmaku w spiżarce nie zastanawiałam się długo. T. stwierdził, że jest dla niego za słodkie. Jednak przyjaciele, którzy próbowali tego ciasta kolejnego dnia, byli zachwyceni:) Najlepiej zróbcie sami i oceńcie:)

Tradycyjnie inspiracja z Moich Wypieków.

Składniki na niedużą blachę około 15 na 25 cm
200 g gorzkiej czekolady
25 g kakao
120 g masła
3 duże jajka
150 g drobnego cukru
1 zapach waniliowy
140 g mąki pszennej
1 puszka masy kajmakowej - tradycyjnej

Masło rozpuszczamy w garnuszku dodając czekoladę. Mieszamy do roztopienia się czekolady. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao, mieszając my nie było grudek. Tak gotową masę przekładamy do misy miksera dodając pozostałe składniki. Zaczynamy od jajek, które dodajemy jedno po drugim. Potem dodajemy cukier, zapach waniliowy i przesianą mąkę.
Tak przygotowaną mieszankę przygotowujemy do przełożenia na blachę. 



Blachę tradycyjnie wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy ciastowej przekładamy do blachy. Na masę wykładamy 1/3 kajmaku. Aby nie było grudek wyrównujemy widelcem, robiąc zygzaki. Następnie wylewamy drugą połowę masy ciastowej. Na wierzch pozostałą część kajmaku i podobnie jak wcześniej wyrównujemy widelcem by nie było grudek.

Pieczemy około 45-55 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto będzie przy włożeniu patyczka lekko mokre jednak nie surowe. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
A.

0 komentarze: