Blok czekoladowy
Pierwszy
raz robiłam blok do T. do pracy. Wydawało mi się, że będzie to
trudne. Jednak gdy zobaczyłam przepis okazało się to banalnie
proste. Przepis na jedną blachę keksówkę.
Potrzebujemy:
szklanka
cukru
250 g
masła
1/2
szklanki wody
400 g
pełnego mleka w proszku
3
łyżki kakao
100
gram migdałów
1
opakowanie herbatników (100 gram)
Masło
rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać,
podgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie zdjąć z palnika i
wystudzić (mieszanka może pozostać lekko ciepła). Do dużego
garnka wsypać mleko, migdały i herbatniki. Na to wylać masę
maślaną, dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki
wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Schłodzić.
Smacznego!
A.
0 komentarze: