Blok czekoladowy

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0


Pierwszy raz robiłam blok do T. do pracy. Wydawało mi się, że będzie to trudne. Jednak gdy zobaczyłam przepis okazało się to banalnie proste. Przepis na jedną blachę keksówkę.


Potrzebujemy:
szklanka cukru
250 g masła
1/2 szklanki wody
400 g pełnego mleka w proszku
3 łyżki kakao
100 gram migdałów
1 opakowanie herbatników (100 gram)


Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie zdjąć z palnika i wystudzić (mieszanka może pozostać  lekko ciepła). Do dużego garnka wsypać mleko, migdały i herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Schłodzić.

Smacznego!
A.

0 komentarze: