Tarta jabłkowa
Ten przepis miałam wrzucić już dawno jednak czasu mało przy obu dziewczynkach:)
Tarta jest bardzo prosta a przy tym bardzo smaczna. Robię ją zawsze gdy zachce mi się coś słodkiego a lekkiego. Składniki są zawsze w moim domu, więc nie muszę robić specjalnych zakupów. Sami spróbujcie:)
Na spód potrzebujemy:
2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do otrzymania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki, do schłodzenia, na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Pierwsze 10 minut pieczemy z nałożonym na wierzch papierem do pieczenia na którym są obciążniki. Mogą być w postaci grochu czy fasoli lub kulek ceramicznych.
Po wyjęciu lekko przestudzamy.
Nadzienie:
4-5 jabłek
1 dżemy morelowy/ jabłkowy/ jabłka prażone
3 łyżku cukru trzcinowego
Jabłka kroimy w talarki. Na wypieczone ciasto kładziemy 1/3 słoika dżemu. Dzięki temu tarta nie będzie sucha a soczysta. Następnie układamy jabłka, które następnie zasypujemy cukrem. Na jabłka z cukrem wykładamy dżem, pamiętając by wszystkie przerwy miedzy jabłkami a ciastem były wypełnione dżemem. Na wierzch wycinamy paski z pozostałego ciasta i robimy kratkę.
Skompletowane ciasto pieczemy w 180 stopniach, w termoobiegu, przez około 30-40 minut.
Smacznego!
A.
0 komentarze: