Ciasteczka z ciasta francuskiego z morelą
Tradycyjnie inspiracja z Moich Wypieków.
Ciastka które robi się na ostatnią chwilę i nie są słodkie przez co zadowoli się każdego, kto nie lubi słodyczy bardzo słodkich:)
Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 moreli, przepołowionych i odpestkowanych
dżem morelowy
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody po posmarowania ciasta
Wyjąć ciasto francuskie by osiągnęło temperaturę pokojową - inaczej się skurczy podczas pieczenia. Mąkę rozsypać na stolnicy, położyć ciasto i lekko je rozwałkować. Z ciasta wyciąć 12 krążków np. foremką do ciast lub szklanką. Na środek położyć połówkę moreli. Na morele wyłożyć po łyżce dżemu. Można oprószyć migdałami choć ja tego nie robiłam:) Tak gotowe ciastko posmarować po bokach roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 220 stopni około 20 minut.
Smacznego!
A.
0 komentarze: