Tarta z zapiekanym jogurtem greckim i truskawkami
Tradycyjnie inspiracje z moich wypieków:) tam jednak w przepisie owoce leśne, które ja zastąpiłam truskawkami.
Na spód potrzebujemy:
220 gram mąki
90 gram masła
30 gram smalcu
4 łyżki zimnej wody
5 łyżek cukru pudru
szczypta soli.
Składniki łączymy ze sobą do uformowania jednej zwięzłej kuli. Wkładamy do lodówki, do schłodzenia na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i wykładamy na blachę o średnicy mniej więcej 25 cm. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i jakieś obciążniki (mogą być monety). Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 20 minut. Ciasto musi być całkowicie wypieczone, bo nadzienie jest dość rzadkie. Wyjmujemy z piekarnika.
Na nadzienie potrzebujemy:
600 ml jogurtu greckiego
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
ziarenka z 1 laski wanilii
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki miodu
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, miksując. Odstawiamy na 10-15 minut by piana z ubijania osiadła. Nadzienie wylewamy na upieczony spód i pieczemy w 190 stopniach przez około 35-40 minut. Nadzienie powinno być ścięte i sprężyste na środku. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez minimum 2 godziny w lodówce.
Tak gotową tartę wykładamy owocami, które lubimy najbardziej:)
Smacznego!
A.
0 komentarze: