Muffiny orkiszowe z brzoskwiniami i amaretti

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Na 10 mniejszych muffinek potrzebujemy:

130 gram mąki orkiszowej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
3 łyżki oleju 
6 łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego
1 duża brzoskwinia pokrojona w kostkę
ciasteczka amaretti, jedno ciastko na jedną babeczkę (takie ciasteczka kupiłam w Biedronce)
1 zapach migdałowy

Jajka, olej, jogurt i zapach migdałowy łączymy razem i mieszamy np. widelcem. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier łączymy razem.
Następnie obie miseczki ze składnikami łączymy ze sobą. Mieszamy je niedbale, nie jakoś dokładnie. Jedynie do połączenia się składników.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasta do połowy wysokości. Na wierzch każdej muffinki kładziemy kawałek brzoskwini i pokruszone ciasteczko amaretti. 

Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25-35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.



Smacznego!

A.

0 komentarze: