Lekkie ciasto jagodowe

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Inspiracja Moje Wypieki

Jak nagle okazuje się, że ma przyjechać ktoś do Was nie zapowiedzianie, to ciasto jest idealne. Łatwe i bardzo szybkie:)

Na ciasto potrzebujemy:
6 jajek
1 szklankę drobnego cukru do wypieków
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 gram jagód świeżych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Dodawać po kolei żółtka potem wlewać pomału olej. Na koniec wmieszać delikatnie do ciasta, mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem, o wymiarach 30 x 20 cm. Na wierzch układamy jagody i wkładamy do piekarnika na 45-60 minut. Pieczemy w 170 stopniach. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.




Smacznego!

A.

0 komentarze: