Ciasto bananowe z makiem

Fajnie Być Matką Liczba komentarzy: 0

Inspiracja z Moich Wypieków.
Banany i mak? Dla mnie trochę nie do przeskoczenia, ale okazało się trafionym połączeniem:)

Na ciasto potrzebujemy:

250 gram mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki suchego maku
2 banany
90 ml zsiadłego mleka
120 gram masła
150 gram drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka

Mąkę, proszek i przyprawy przesiewamy do naczynia. Dodajemy mak i odstawiamy.

W kolejnym naczyniu banany blendujemy mikserem i dodajemy do nich zsiadłe mleko. 

W misie miksera ucieramy masło z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wbijamy jajka, jedno po drugim. Następnie dodajemy banany z maślanką i dokładnie miksujemy. Na koniec stopniowo dodajemy przesiane składniki. Mieszamy je szpatułką by ciasto nie straciło puszystości. 

Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Lekko przestudzamy w formie. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Zabieramy się za przygotowanie lukru.

Na lukier cytrynowy potrzebujemy:

70 gram cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny 
sok z jednej cytryny

Wszystkie składniki ucieramy ze sobą grzbietem łyżki. Ozdabiamy ciasto.



Smacznego!

A.

0 komentarze: