Ciasto bananowe z makiem
Inspiracja z Moich Wypieków.
Banany i mak? Dla mnie trochę nie do przeskoczenia, ale okazało się trafionym połączeniem:)
Na ciasto potrzebujemy:
250 gram mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki suchego maku
2 banany
90 ml zsiadłego mleka
120 gram masła
150 gram drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
Mąkę, proszek i przyprawy przesiewamy do naczynia. Dodajemy mak i odstawiamy.
W kolejnym naczyniu banany blendujemy mikserem i dodajemy do nich zsiadłe mleko.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wbijamy jajka, jedno po drugim. Następnie dodajemy banany z maślanką i dokładnie miksujemy. Na koniec stopniowo dodajemy przesiane składniki. Mieszamy je szpatułką by ciasto nie straciło puszystości.
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Lekko przestudzamy w formie. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Zabieramy się za przygotowanie lukru.
Na lukier cytrynowy potrzebujemy:
70 gram cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki ucieramy ze sobą grzbietem łyżki. Ozdabiamy ciasto.
Smacznego!
A.
0 komentarze: