Ciasto z rabarbarem i budyniem waniliowym

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Jest sezon na rabarbar, więc nie szczędzę sobie różnych prób:) 
Znam klasyczne połączenie rabarbaru i truskawek jednak tym razem w Moich Wypiekach znalazłam coś o wiele ciekawszego. Dla tych, którzy nie koniecznie są przekonani do rabarbaru, polecam to ciasto. Nie czuje się kwasowości tego warzywa a smak jest zaskakująco dobry:)

Na ciasto kruche potrzebujemy:
2,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych migdałów
łyżeczka proszku do pieczenia
220 gram zimnego masła
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru (mielonego, sypkiego)

Wszystkie składniki wyrabiamy ze sobą do momentu aż ciasto zacznie się formować w kulę. Przekładamy do naczynia i przykrywamy folią. Chłodzimy w lodówce przez 60 minut.
Po wyjęciu w lodówki połowę ciasta kruszymy i układamy na blachę tworząc spód ciasta. Blacha o wymiarach 23 x 24, wyłożona papierem do pieczenia. Tak wyłożoną ciastem blachę wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Pieczemy w 180 stopniach. 
Pozostałą część ciasta wkładamy ponownie do lodówki.

Na krem waniliowy potrzebujemy:
600 ml mleka
6 dużych żółtek
50 gram cukru waniliowego
50 gram cukru 
40 gram mąki pszennej
40 gram mąki ziemniaczanej

Do naczynia wlewamy 150 ml mleka, dodajemy żółtka, obie mąki i cukry. Miksujemy blenderem do połączenia się składników by nie było grudek.

W większym naczyniu podgrzewamy pozostałą część mleka. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Zmniejszamy moc palnika do połowy i rózgą mieszamy miksturę. Gotujemy jak tradycyjny budyń, cały czas mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika i przykrywamy folią spożywczą, tak by dotykała kremu. Ostawiamy do wystudzenia. 

Na nadzienie rabarbarowe potrzebujemy:
600 gram rabarbaru obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki (około 10 lodyg)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki imbiru (mielonego)
2 łyżeczki cynamonu

Składniki umieszczamy w misie i łączymy ze sobą.




Na podpieczone ciasto – nie musi być wystudzone, układamy nadzienie rabarbarowe. Następnie wykładamy budyń waniliowy i dokładnie rozprowadzamy go po nadzieniu rabarbarowym. Z lodówki wykładamy pozostałą cześć ciasta, kruszonki i posypujemy na wierzch. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.


Smacznego!

0 komentarze: