Ucierane ciasto z truskawkami

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Tradycyjnie inspiracja z Moich Wypieków.

Ciasto zrobiłam raz i robię je teraz prawie co drugi weekend. Jest bardzo smaczne a przede wszystkim jest łatwe i szybkie:)

Potrzebujemy:

100 gram masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
pół szklanki śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie zapachu waniliowego lub śmietankowego
0,5 kg truskawek umytych, odszypułkowanych i przekrojonych w pół

Mąkę, proszek i budyń przesiewamy i odkładamy do miseczki.

Masło ucieramy z cukrem do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Dalej dodajemy zapach i również dalej ucieramy.  Gdy mamy już gotową masę maślaną dodajemy na przemian produkty sypkie i śmietanę/jogurt w trzech turach. Ciasto będzie dość gęste ale nie przejmujemy się tym. Tak właśnie powinno być:)

Blachę o średnicy mniej więcej 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto, wyrównujemy i układamy truskawki na wierzch, stroną rozciętą. 

Pieczemy w 180 stopniach przez około 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem i układamy truskawki na wierzch.



Smacznego!!!
A.

0 komentarze: