Tarta limonkowa

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Tradycyjnie inspiracja z Moich Wypieków.

Na spód potrzebujemy:
1 opakowanie ciastek typu HIT z nadzieniem waniliowym
60 gram masła

Ciasta kruszymy i zalewamy masłem roztopionym. Łączymy do konsystencji mokrego piasku. Blachę w średnicy 22-24 cm wyłożoną papierem, wylepiamy (łącznie z bokami) ciastkami z masłem. Podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy i wystudzamy, dociskając łyżką ciepły spód.

Na nadzienie potrzebujemy:
4 żółtka
1 puszka mleka skondensowanego
1 łyżka otartej skórki z limonki
sok z 5-7 limonek

Żółtka ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na podpieczony wcześniej spód. 

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut. Upieczona tarta będzie ścięta na całej powierzchni. Wystudzamy i wkładamy do schłodzenia do lodówki na całą noc. 

Można udekorować bitą śmietaną, bezą lub plasterkami limonki.


Smacznego!
A.

0 komentarze: