Stek z puree ziemniaczanym

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Nie od dziś wiadomo, że T. uwielbia mięso. A najchętniej cały kawał, dobrego mięcha:)

To właśnie taki obiad inspirowany T. To cały on:)

Potrzebujemy:

Do przygotowania steku:
Kotlet stek - 1 sztuka
Masło klarowane - 2 łyżeczki
Świeży rozmaryn - 2 duże gałązki
Sól morska

Puree:
Ziemniaki ugotowane- około 300 -500 gram
Vegeta/ Kucharek - 2 łyżeczki
Mleko - 100 ml
Masło - 4 łyżki

Pomidory pieczone:
Pomidory - 1 gałązka
Cukier trzcinowy - 4 łyżki
Oliwa z oliwek - 2 łyżki


Steki.
Steki wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed przygotowaniem. Mięso nie może być zimne, bo będzie twarde i suche. Przygotowujemy je gdy mamy gotowe ugotowane ziemniaki i zabieramy się za robienie purre. Przekonałam się, że zasada dobrego steka jest prosta - tyle ile steki mają cm tyle podsmażamy je na patelni by zamknąć mięso. Ja obsmarzażałam po 1,5 minuty z każdej strony. Stek najlepiej podsmażać na maśle klarowanym oraz na patelni, którą można włożyć do piekarnika. Nie solimy i nie pieprzymy. 
Surowego, niedoprawionego steka, wkładamy z łyżką masła na patelnię. Smażymy 1,5 minuty z jednej strony i przekręcamy na drugą stronę. Kładziemy kawałek masła i śmieży rozmaryn. Po 1,5 minucie, wkładamy patelnię ze stekiem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 6 minut (średnio wysmażony). Po tym czasie, wyjmujemy patelnię i przykrywamy folią aluminiową, aby mięso nie straciło ciepła. Odstawiamy na około 5 minut, by mięso odpoczęło. Po tym czasie, układamy steka na talerzu, na koniec soląc, solą morską.

Purre.
Ziemniaki obgotować aż będą miękkie. Ziemniaki przetrzeć przez sito. Gdy nie macie takiej możliwości można je bardzo dokładnie zblendować - ja tak zrobiłam. Ważne by nie było grudek. Mleko podgrzewamy aż będzie wrzące. Do ziemniaków dodajemy zimne masło i kucharka. Dokładnie, energicznie mieszamy. Dodajemy wrzące mleko i dokładnie mieszamy. Gdy wymaga tego sytuacja, blendujemy. Zamiast mleka można dodać wody, wtedy będzie mniej kalorycznie. Aby purre było jeszcze bardziej jedwabiste dodać kilka kawałków masła.

Pomidory.
Potrzebujemy pomidory na gałązce. Polewamy je oliwą z oliwek i obsypujemy cukrem brązowym. Wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut na 180 stopni.


Smacznego!
A.

0 komentarze: