Tarta z brokułem i fetą
T. niekoniecznie przepada za brokułami. Starałam się wymyślić jakiś pomysł by mu jakoś je przemycić.
Pomogła mi w tym przyjaciółka K. dzięki, której mam ten przepis.
Na spód słony potrzebujemy:
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
2 jajka
Na nadzienie do tarty potrzebujemy:
1 główka brokuła (lekko podgotowana około 10 minut)
1 opakowanie serka feta
1 cebula (wcześniej podsmażona na patelni na niewielkiej ilości maśle)
1 opakowanie śmietany 10 % (większe około 330 ml)
2 jajka
sól/pieprz
gałka muszkatołowa
Wszystkie składniki na spód łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki, do schłodzenia, na około 30 minut.
Po tym czasie przygotowujemy nadzienie. Śmietanę łączymy z jajkami i przyprawami do uzyskania jednolitej masy. Pozostałe składniki układamy na ciasto rozwałkowane w blaszce. Fetę łamiemy na drobne kawałki i układamy między kawałkami brokuła. Podobnie robimy z cebulą. Całość zalewamy masą śmietanową.
Pieczemy przez koło 30-40 minut w 180 stopniach.
Prosto, szybko i przyjemnie:)
Smacznego!
A.
0 komentarze: