Lasagne

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 3

Inspiracja Jamie Oliverem.

Potrzebujemy:

Na sos:
2-4 plasterki boczku wędzonego drobno pokrojonego
2 marchewki drobno pokrojone
2 cebule drobno pokrojone
3 drobno pokrojone ząbki czosnku
3 łyżki suszonego oregano
2 puszki pomidorów z puszki
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
5 gałązek świeżej bazylii
sól/pieprz

dodatkowo:
1 opakowanie śmietany 18%
płaty makaronu lasagne
oliwa z oliwek
parmezan
kilka listków bazylii
2 świeże pomidory
sól/pieprz

Boczek i oregano wrzucamy na patelnię. Jak dokładnie się pomieszają dorzucamy marchewkę, czosnek i cebulę. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki i mięso mielone. Puszki po pomidorach napełniamy wodą i wlewamy na patelnię. Gotujemy pod przykryciem około 45 minut. Na sam koniec, gdy sos będzie zredukowany, dorzucamy posiekaną bazylię. Doprawiamy.

Makaron hartujemy we wrzątku. Wrzątek wlewamy do garnka i dodajemy oliwę. Wrzucamy płaty makaronu na około 3-4 minuty. Gdy makaron się zahartuje kładziemy go na deskę, wycieramy delikatnie ręcznikiem papierowym. 


Układamy warstwy: Zaczynamy od nałożenia sosu. Potem układamy makaron. Na makaron kładziemy śmietanę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy parmezanem. Następnie układamy jeszcze dwie takie warstwy. Na samym wierzchu na śmietanę i parmezan układamy pokrojonego w plastry pomidora i listki bazylii. Posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 45-50 minut. Przez pierwsze 20 minut pieczemy pod przykryciem z foli aluminiowej. Kolejne minuty już bez przykrycia dzięki temu lasagne będzie pięknie zarumieniona.


Smacznego!!! 

3 komentarze:

  1. Brzmi pysznie! Ja właśnie kupiłam wczoraj płaty lasagni i jutro będę gotować - teraz mam już przepis :) Pozdrawiam, K.

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy mięso? Ja robie podobne tylko bez gotowania makaronu☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięso mielone wtedy kiedy pomidory z puszki. Nie smażymy go a wrzucamy do sosu tak by się gotował.:)

    OdpowiedzUsuń