Ciasto czekoladowe z owocowym pudrem

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Inspiracja Moje Wypieki.
Ciasto jest proste ale niesamowicie ciekawe w smaku dzięki owocowemu pudrowi na wierzchu.

Na ciasto potrzebujemy:
150 gram masła
80 gram mąki pszennej
200 gram cukru drobnego do wypieków
4 duże jajka
160 gram czekolady gorzkiej (posiekanej)
kilka kostek czekolady gorzkiej (startej na tartce)
50 gram kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli

Na owocowy puder:
3 łyżki suszonych truskawek i malin
4 łyżki cukru pudru

Zaczynamy od zrobienia ciasta tak, więc roztapiamy w garnuszku masło. Zdejmujemy z palnika, dorzucamy posiekaną czekoladę i odstawimy na około 2 minuty. Po tym czasie, mieszamy dokładnie mieszankę, do momentu gdy powstanie gładki, czekoladowy sos.

W misie miksera całe jajka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Gdy masa się dokładnie połączy, dodajemy przestudzoną czekoladę. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i kakao. Na samym końcu dodajemy startą czekoladę. 
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem, o wymiarach około 15 x 28 cm. Pieczemy przez około 30 minut lub do momentu kiedy powierzchnia będzie wypieczona i sprężysta. Po wystudzeniu ciasta  w foremce, kroimy je na kwadraty.

Na koniec zabieramy się za wykonanie pudru owocowego. Wszystkie składniki umieszczamy w młynku (ja użyłam takiego młynka do mielenia ziaren kawy). I oto mamy gotowy owocowy puder:)
Dekorujemy każdy kawałek ciasta owocowym pudrem.:)
Zachęcam wybieranie kwaśnych owoców suszonych, bo przez ich kwasowość możemy podkreślić smak ciasta:)




Smacznego!!!!

0 komentarze: