Tarta z borówkami

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

To połączenie różnych przepisów, które już tutaj wstawiałam:)

Na spód potrzebujemy:
300-350 gram mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Na masę do tarty potrzebujemy:
500 gram serka mascarpone
2 laski wanilii
2/3 szklanki cukru pudru

Zaczynamy od spodu.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia. Nie zagniatamy długo ciasta bo będzie się kruszyło.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nie ciasto. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wypiekamy tartę w 150-160 stopniach. Na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia i kładziemy obciążniki (możecie użyć monet). Pieczemy przez około 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier i obciążniki i wkładamy ponownie do piekarnika na około 10 minut. Powinna być lekko zarumieniona.

W tym czasie zajmujemy się nadzieniem. Serek mascarpone łączymy w misie miksera z cukrem pudrem. Laskę wanilii kroimy na pół i przesuwając wzdłuż nożem wydobywamy nasiona. Ponawiamy czynność przy drugiej lasce. Nasiona wrzucamy do serka i cukru. Dokładnie mieszamy.

Gdy spód będzie wypieczony a tarta przestygnie, wykładamy na wierz delikatnie nadzienie serowe. Potem układamy borówki. Przyozdabiamy miętą lub bazylią.


Szybko i smacznie!

Smacznego!

0 komentarze: