Rożki z twarożkiem mandarynkowym

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Inspiracja z Moich Wypieków. Polecam na śniadanie:)

Potrzebujemy:
300-350 gram twarogu mielonego (taki jak na sernik)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
5-7 łyżek cukru drobnego do wypieków (można zastąpić cukrem pudrem)
skórka otarta z jednej mandarynki
sok z połowy mandarynki
1 jajko roztrzepane z mlekiem do posmarowania


Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do ocieplenia. Gdy ciasto będzie miało temperaturę pokojową, nie skurczy się podczas pieczenia.

Przygotowujemy nadzienie. Twaróg łączymy z cukrem, żółtkiem, skórką i sokiem z mandarynki. Dokładnie mieszamy. Nie dajemy więcej soku bo nadzienie będzie bardzo lejące, a powinno być raczej zbite.

Ciasto dzielimy na 6 takich samych kwadratów. Na każdy kwadrat układamy nadzienie. Brzegi kwadratu smarujemy rozbełtanym jajkiem i sklejamy boki, tak by nadzienie Nam nie wyszło. Składamy ciasto po przekątnej, tak by powstały trójkąty. Zlepiamy dokładnie boki przy pomocy widelca. Wierzch smarujemy jajkiem. W każdym trójkącie, robimy nakłucia w dwóch miejscach delikatnie nożem, tak by para doszła do Naszego nadzienia. Dzięki temu będziemy pewni, że nadzienie się upiecze.

Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 20-25 minut. Aż do zrumienienia ciasta.


Smacznego!!!

0 komentarze: