Makaron z łososiem i szpinakiem
Potrzebujemy:(na 4 porcje)
500 gram łososia
1 opakowanie (330 ml) śmietany 30 %
250 gram szpinaku (dowolnie świeży lub mrożony)
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
makaron (tyle ile zjecie:))
3 gałązki świeżego oregano
2 gałązki świeżego rozmarynu
sól/pieprz (ewentualnie wegeta/kucharek)
Łososia pieczemy w folii w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Łososia nie doprawiamy. Kładziemy na niego 1 łyżkę masła oraz świeże zioła. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy.
W tym czasie przyrządzamy szpinak. Jeśli jest mrożony to rozmrażamy. Podsmażamy go na 2 łyżkach masła i dodajemy 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy pokrojoną cebulę.
Gdy łosoś się upiecze rozgniatamy go na kawałki. Dorzucamy go do szpinaku i podlewamy oliwą jeśli jest taka potrzeba. Pozostałe ząbki czosnku kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnię. Gdy lekko się zarumieni zalewamy wszystko śmietanką. Czekamy aż sos się zredukuje i doprawiamy.
Podajemy ze swoim ulubionym makaronem.
Smacznego!
0 komentarze: