Kurczak z szynką parmeńską i smażonym ryżem
Kiedyś dostałam od M. i A. (przyjaciółki) książkę Jamiego Olivera. Książka jest świetna, a przepis naprawdę prosty.Na smażony ryż potrzebujemy:
2 opakowania ugotowanego ryżu
2 średniej wielkości cebule
1 puszka groszku
sól/pieprz
Na kurczaka z szynką parmeńską
2 piersi kurczaka
1 opakowanie szynki parmeńskiej
skórka z jednej cytryny
1/2 cytryny
świeże oregano (może być też suszone)
4 łyżki startego parmezanu
dresing do sałaty
2 łyżki jogurtu greckiego
sok z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
oliwa z oliwek
świeży pieprz
sól
Zaczynamy od ugotowania ryżu. W między czasie, jak ryż się gotuje podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oliwy cebulę. Po ugotowaniu ryżu, dorzucamy go na patelnię. Gdy ryż połączy się z cebulą i oliwą dorzucamy groszek. Nie odsączamy go. Wrzucamy w całości, łącznie z wodą jaka jest w puszce. W ten sposób ryż nie będzie suchy. Można dodać też trochę oliwy.
Ryż gotowy:)
Przygotowujemy kurczaka.
Pierś kroimy wzdłuż tak, aby powstały dwa, spore kotlety. Od wewnętrznej strony nacinamy lekko mięso robiąc krzyżyk. Od zewnętrznej strony nacieramy kurczaka skórką z cytryny. Kładziemy starty parmezan oraz oregano. Przykrywamy szynką parmeńskiej. Szynka powinna zakrywać całe mięso z kurczaka. Jeśli jest taka potrzeba, nakładamy dwa plasterki szynki parmeńskiej. Skrapiamy lekko oliwą. Na tak przygotowaną porcję, kładziemy folię spożywczą i delikatnie wklepujemy szynkę w mięso przy pomocy tłuczka. W ten sposób tłuczek nam się nie pobrudzi, a szynka nie odpadnie podczas smażenia.
Każdą porcję kurczaka smażymy po około 5 minut z każdej strony. Zaczynamy od strony gdzie jest szynka parmeńska. Nie używamy tłuszczu. To dzięki szynce będziemy mieli na czym smażyć:) Z doświadczenia wiem, że czasem czas smażenia jest krótszy, czasem dłuższy. Wszystko zależy od grubości mięsa. Ja po prostu po 5 minutach kroję lekko kawałek by zobaczyć czy zrobił się w środku. Polecam Wam tak samo:)
Do kurczaka i ryżu świetnie pasuje krucha sałata z lekkim dresingiem. Wszystkie składniki dresingu łączymy ze sobą i gotowe:)
Smacznego!
0 komentarze: