Klasyczne Tiramisu

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Klasyczne Tiramisu jest ulubionym ciastem mojego Teścia:) Lubię je robić bo jest łatwe i szybkie. A przede wszystkim jest bez pieczenia:)

Ja lubię dużo kremu ale Wy oczywiście możecie zmienić proporcje tak by mieć tyle kremu ile lubicie:)

Potrzebujemy:
2 duże opakowania biszkoptów
szklankę zaparzonej czarnej kawy
750 gram serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
500 ml śmietany 30%
1 kieliszek białego rumu
1/3 szklanki kakao

Formę do tiramisu wykładamy papierem, dzięki temu będzie Nam łatwiej pokroić ciasto. Gorącą jeszcze kawę łączymy z rumem i mieszamy. 
Śmietanę kremówkę ubijamy w misie miksera na sztywno. W czasie gdy śmietana się ubija łączymy serek mascarpone z cukrem pudrem. Ważne by serek mieszać drewnianą łyżką. Do wymieszanego serka dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i mieszamy drewnianą łyżką.
 Biszkopty nasączamy wkładając do mieszanki z kawą i rumem. Ważne by namoczyć je z jednej strony i nie dłużej jak 3 sekundy. Po jakimś czasie zmiękną dlatego nie można dłużej ich namaczać bo ciasto będzie jak paćka.
Układamy pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkopty kładziemy masę serka i śmietany. Wygładzamy i posypujemy kakao. Powtarzamy czynność.

Tak gotowe ciasto wkładamy na kilka godzin do schłodzenia.





Smacznego!

A.


0 komentarze: