Czekoladowo-waniliowa tarta z truskawkami
Jak to T. powiedział to ciasto jest idealne. Wszystko do siebie pasuje.
Wymyśliłam je sama lecz inspiracja klasycznie z Moich Wypieków.
Potrzebujemy:
2 opakowania ciastek czekoladowych HIT
1/2 opakowania masła
750 gram serka mascarpone
0,5 kg truskawek
1 laskę wanilii
1/2 szklanki cukru pudru
2 tabliczki czekolady mlecznej
Blachę o średnicy mniej więcej 25 cm wykładamy papierem. Ciastka HIT rozgniatamy na bardzo drobno i dodajemy roztopione masło. Łączymy wszystko do konsystencji "mokrego piasku". Wykładamy na blachę wyłożoną papierem i dociskamy łyżką zarówno dno jak i boli. Wkładamy do schłodzenia na minimum 30 minut.
Jedno opakowanie serka mascarpone (250 gram) łączymy z roztopionymi tabliczkami czekolady mlecznej. Dokładnie mieszamy do połączenia składników by otrzymać czekoladowy serek.
Pozostały serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i ziarnami z jednej laski wanilii.
Po schłodzeniu spodu wykładamy na dno najpierw warstwę czekoladową. Dokładnie rozprowadzamy i wygładzamy. Następnie wykładamy warstwę waniliową. Będzie dość gęsta dlatego polecam wyłożyć ją w kilku miejscach na tarcie, by było łatwiej ją rozprowadzić. Gdy jest już wygładzona układamy poprzecinane w połowie truskawki.
Wkładamy do schłodzenia na 2-4 godziny.
Smacznego!
A.
No cóż, nie może być inny komentarz jak PY-CHO-TA!!! Jadłam i nie mogłam się oprzeć. Po prostu niebo w gębie!!! Polecam!!!
OdpowiedzUsuń