Batoniki śniadaniowe
Tradycyjnie inspiracja z Moich wypieków:)Potrzebujemy:
1 puszkę mleka zagęszczonego słodzonego
100 gram wiórków kokosowych
250 gram płatków owsianych
100 gram suszonej żurawiny
50 gram nasion słonecznika
50 gram pestek dyni
50 gram sezamu
Formę o wymiarach około 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni.
Mleko zagęszczone lekko podgrzać w garnuszku. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać w oddzielnej dość sporej misce. Gdy mleko będzie ciepłe, wlewamy je do produktów sypkich i dokładnie mieszamy.
Tak gotową mieszankę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Kroimy po około 15 minutach od wyjęcia na 16 batoników.
Smacznego!
Polecam! Przepis jest łatwy i szybki!
OdpowiedzUsuńJa je robię bardzo często na śniadanie ze szczyptą cynamonu, imbiru i kardamonu i wychodzą pyszne :)