Tarta z grzybami leśnymi
Inspiracja z Moich Wypieków.Myślę, że jest i dobrą przystawką i dobrym dodatkiem.
To już Wy musicie stwierdzić jak chcecie ją podać:)
Potrzebujemy:
Na spód tarty:
120 g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie śmietany 18 % (220 ml)
150 g mąki
50 g sera żółtego (najlepiej cheddar)
szczypta soli
Na nadzienie grzybowe:
50 g suszonych grzybów
250 g pieczarek
3 jajka
3 ząbki czosnku
1 cebule
1 opakowanie śmietany 18% (220 ml)
100 g sera żółtego (najlepiej cheddar)
sól/pieprz
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Dzień wcześniej zalewamy suszone grzyby niewielką ilością wrzątku i zostawiamy do namoczenia na całą noc. Kolejnego dnia przed rozpoczęciem robienia tarty gotujemy namoczone grzyby w garnuszku przez około godzinę (można dodać trochę więcej wody by się Nam grzyby nie spaliły)
Zabieramy się za robienie spodu. Masło, mąkę, śmietanę, ser oraz przyprawy łączymy na jednolitą masę. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut a najlepiej 60 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na formę (ja miałam średnicy 23 cm). forma wysmarowana jest wcześniej masłem i opruszona mąką, najlepiej jak będzie z wyjmowanym dnem. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do schłodzenia na 30 minut. Wypiekamy spód przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto musi być lekko zezłocone.
Zabieramy się za nadzienie. Po tym jak grzyby Nam się podgotują, przestudzamy je i kroimy z grubsza. Pieczarki kroimy i razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Po podsmażeniu (po około 3 minutach) łączymy mieszankę z grzybami leśnymi. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. W oddzielnym naczyniu łączymy śmietanę z serem żółtym i jajkami do jednolitej konsystencji i łączymy z grzybami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba i wylewamy na wypieczoną tartę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Podawać ciepłą lub schłodzoną. Tak jak lubicie:)
Smacznego!
A.
0 komentarze: