Tarta śliwkowo - bazyliowa

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Tarta jest pyszna i całkiem prosta:)

Spód do tarty
Potrzebujemy:
300 gram mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
1 jajko
3 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru waniliowego


Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki spodu do tarty dokładnie mieszamy. Tak by ciasto było gładkie ale nie suche. Ciasto rozwałkowywujemy do około 0,5 cm i wkładamy na blachę. Skrawki wrzucamy do miski i zostawiamy na później by zrobić kruszonkę. Blachę z ciastem nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę z ciastem z lodówki. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia. Zanim włożymy ciasto do piekarnika kładziemy obciążenie na papier, który znajduje się na cieście. Mogą to być monety czy jakikolwiek inny ciężki przedmiot, który może być w piekarniku. Blachę z takim obciążeniem wkładamy do piekarnika na 160 stopni na 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy obciążenie i papier. Pieczemy kolejne 10 minut. Tarta powinna być zarumieniona ale nie spalona. Czekamy aż przestygnie. W tym czasie robimy nadzienie.

Potzrebujemy:
500 gram śliwek świeżych (mogą być mrożone)
250 gram (słoik) dżemu truskawkowo-porzeczkowego (można kupić dwa smaki i je połączyć)
100 gram cukru brązowego
spory pęczek bazylii
kruszonkę


Śliwki zasypujemy cukrem i dodajemy dżem. Wszystko mieszamy. Siekamy bazylię i dodajemy ją do śliwek. Całą masę wykładamy na upieczony spód. Zasypujemy kruszonką. Kruszonkę robimy z pozostałego ciasta na spód. Dodajemy do niego mąkę i rozcieramy ciasto w palcach aż osiągniemy konsystencję mokrego piasku. Pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut.

Smacznego!

A.

0 komentarze: