Sernik dyniowy

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Bardzo fajna alternatywa na świąteczny sernik. Inspiracja z Moich Wypieków.

Potrzebujemy:
Na spód:
250 gram herbatników maślanych
2 łyżeczki imbiru mielonego
100 gram masła

Na masę serową:
750 gram twarogu dwukrotnie mielonego
250 gram serka mascarpone (1 opakowanie)
450 gram pure z dyni piżmowej (powinno wystarczyć pure z jednej całej dyni)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 żółtka
3 jajka całe
sok z połowy cytryny
190 gram cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
3 łyżki przyprawy do piernika

Pure najlepiej zrobić dzień wcześniej by całą noc spędziło w lodówce. Przygotowanie pure: dynię piżmową kroimy na pół. Wyjmujemy środek z pestkami. Tak przygotowaną dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na około 60 minut. Dynia powinna być miękka. Po tym czasie, jak lekko przestygnie, do miseczki wrzucamy sam miękki miąższ upieczonej dyni. Skórę wyrzucamy. Dynię miksujemy blenderem na gładkie pure. Wkładamy do lodówki.


Sernik zaczynamy od spodu. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia - tylko samo dno. Kruszymy herbatniki a masło roztapiamy. Do Pokruszonych ciastek dodajemy masło i imbir. Wykładamy mieszankę do blachy tak by ciastka były też na bokach. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
W tym czasie zabieramy się za masę serową. Sernik wkładamy do misy miksera. Wbijamy całe jajka oraz żółtka. Mieszamy. Gdy się dokładnie wymieszają wrzucamy pure z dyni i serek mascarpone oraz cukier. Potem obie mąki, przyprawę do piernika. Na koniec sok z cytryny. Nie mieszamy długo - jedynie do połączenia składników. Nie chcemy by ser się napowietrzył bo wtedy sernik nie będzie równy po upieczeniu. Piekarnik nagrzany do 170 stopni obniżamy na 150 i wkładamy sernik. Pieczemy w kąpieli wodnej czyli formę z sernikiem owijamy folią aluminiową. Tak owiniętą foremkę z sernikiem wkładamy do większej blachy i wlewamy wrzątek do połowy formy z ciastem. Pieczemy około 1 godziny i 45 minut. Sernik będzie jedwabisty. Wkładając patyczek nie będzie suchy. Nie trzeba się tym przejmować.

Można udekorować go bitą śmietaną jednak moim zdaniem jest zbędna. 

Smacznego!

A.

0 komentarze: