Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Tą sałatkę zawsze jem jak jestem u M. i K. (przyjaciele). Jest przepyszna i K. zgodziła się bym umieściła tutaj ten przepis. Sałatka nie dość, że jest smaczna to na dodatek jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jak macie niespodziewanych gości warto ich zaskoczyć czymś nie skomplikowanym ale w smaku bardzo nietypowym!
Umieszczam ją w zakładce przystawki ponieważ jest bardzo sycąca i na pewno nie jest dodatkiem:)
Umieszczam ją w zakładce przystawki ponieważ jest bardzo sycąca i na pewno nie jest dodatkiem:)
Potrzebujemy:
1 opakowanie szpinaku świeżego (100g)
3 opakowania boczku wędzonego w plastrach
1 opakowanie pomidorków koktajlowych (ja użyłam 1 opakowania czerwonych i 1 opakowania żółtych)
Sos:
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy z gorczycą
1 łyżka musztardy francuskiej (może też być inna)
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
Szpinak jeśli jest nie myty, myjemy i rozkładamy na ściereczkę by trochę przeschnął. W tym czasie kroimy drobno boczek. Wrzucamy go na patelnię i smażymy do powstania chipsów z boczku. Pomidorki kroimy na pół. Czekamy aż boczek przestygnie po czym wszystkie składniki łączymy.
Zabieramy się za sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miseczki. Pozostałe składniki łączymy ze sobą dodając je do miseczki z czosnkiem.
Ważne, że trzeba pamiętać, że umyty polany sosem szpinak szybko "osiada". Najlepiej zrobić to przed samym podaniem.
Ważne, że trzeba pamiętać, że umyty polany sosem szpinak szybko "osiada". Najlepiej zrobić to przed samym podaniem.
Smacznego!!!
A.
0 komentarze: