Sałatka ze szpinakiem i boczkiem

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Tą sałatkę zawsze jem jak jestem u M. i K. (przyjaciele). Jest przepyszna i K. zgodziła się bym umieściła tutaj ten przepis. Sałatka nie dość, że jest smaczna to na dodatek jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jak macie niespodziewanych gości warto ich zaskoczyć czymś nie skomplikowanym ale w smaku bardzo nietypowym!
Umieszczam ją w zakładce przystawki ponieważ jest bardzo sycąca i na pewno nie jest dodatkiem:)

Potrzebujemy:
1 opakowanie szpinaku świeżego (100g)
3 opakowania boczku wędzonego w plastrach
1 opakowanie pomidorków koktajlowych (ja użyłam 1 opakowania czerwonych i 1 opakowania żółtych)

Sos:
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy z gorczycą
1 łyżka musztardy francuskiej (może też być inna)
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy

Szpinak jeśli jest nie myty, myjemy i rozkładamy na ściereczkę by trochę przeschnął. W tym czasie kroimy drobno boczek. Wrzucamy go na patelnię i smażymy do powstania chipsów z boczku. Pomidorki kroimy na pół. Czekamy aż boczek przestygnie po czym wszystkie składniki łączymy.
Zabieramy się za sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miseczki. Pozostałe składniki łączymy ze sobą dodając je do miseczki z czosnkiem.

Ważne, że trzeba pamiętać, że umyty polany sosem szpinak szybko "osiada". Najlepiej zrobić to przed samym podaniem.




Smacznego!!!

A.

0 komentarze: