Rodzinna kolacja

Fajnie Być Matką Liczba komentarzy: 0

Przepisy nie są typowo obiadowe dlatego nazwałam to "rodzinną kolacją".
Może jednak wykorzystacie cokolwiek z tego komponując swój własny zestaw:)

Poduszeczka ciasta francuskiego z serem brie i żurawiną
2 porcje.

Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 krążek sera brie naturalnego
1 słoik dżemu żurawinowego z żurawiną


Ciasto francuskie kroimy na pół. Połowę foliujemy i wkładamy do lodówki na kolejny raz. Sypiemy mąkę i kładziemy pozostałe ciasto. Wałkujemy by było nieco większe i cieńsze. Kroimy na cztery kwadraty. Ser brie kroimy na pół wzdłuż w poziomie. Na dwa kwadraty ciasta kładziemy po jednej z każdej połówki sera. Na ser kładziemy dużą łyżkę dżemu żurawinowego. Tak przygotowane zestawy przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Aby ciasto się nie rozpadło a ser nie wyciekł krańce połączenia ciast dociskamy widelcem. Powstaną paczuszki z ciasta z pysznym środkiem:)
Tak przygotowane paczuszki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut na 200 stopni. Każdy piekarnik jest inny ale przystawka jest gotowa gdy ciasto będzie zarumienione.


Zupa serowa z mięsem mielonym
Porcja na 4-6 osób

Zupa jest bardzo pożywna dlatego może Nam zastąpić danie główne.

Potrzebujemy:
500 gram mięsa mielonego wołowego
1,5 wywaru warzywnego (może być z kostki)
1 opakowanie świeżego szpinaku (100 gram)
4 opakowania serków śmietankowych (1 opakowanie 100 gram)
sól/ pieprz


Wywar robię poprzez podsmażenie na 2 łyżkach oliwy pokrojonych warzyw: marchewki, pora, pietruszki, czosnku i cebuli. Zalewam wodą. Dodaję ziemniaki i gotuję około 20-30 minut.
Mięso podsmażam na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gdy będzie gotowe wrzucam je do wywaru warzywnego. Po około 15 minutach dodaje liście szpinaku oraz serki. Aby serki dobrze się rozpuściły można rozmieszać zupę rózgą lub wymieszać je w oddzielnym naczyniu z niewielką ilością zupy. Do zupy wyśmienicie pasuje pieczywo czosnkowe, które można maczać w zupie. Pycha!


Dyniowe tiramisu
porcja na 6 osób

Potrzebujemy:
2 opakowania serka mascarpone (1 opakowanie 250 gram)
1 opakowanie śmietany 30 % (330 ml)
400 gram pure z dyni (1 dynia piżmowa przekrojona na pół, upieczona w zamkniętym żaroodpornym naczyniu w 200 stopniach przez około 45-60 minut. Następnie zmiksowana i wstawiona do lodówki na około 12h)
1 opakowanie biszkoptów
1 szklanka wrzątku
4 łyżki kawy mielonej
kieliszek białego rumu
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu mielonego
1 łyżeczka imbiru mielonego
2 łyżki przyprawy do piernika

Dodatkowo:
250 ml śmietany 30 %
5 łyżek cukru pudru
2 garści uprażonych orzechów pekan (wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut)
szczypta cynamonu mielonego



Składniki na masę dyniową muszą być mocno schłodzone.
Serek mascarpone wkładamy do misy miksera i wlewamy śmietanę. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy cukier puder. Gdy składniki dokładnie się wymieszają dodajemy pure z dyni oraz przyprawy. Próbujemy. Gdy jest taka potrzeba dodajemy więcej cukru i przypraw. Kawę zaparzamy, wlewamy ją do płaskiej miseczki. Dodajemy rum. 

W naczyniu układamy odpowiedni warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i masę dyniową. Następnie ponownie nasączone biszkopty i znów masę dyniową. Robimy tak dwa razy.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem aż będzie sztywna. Wykładamy ją na gotowe tiramisu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy szczyptą cynamonu i uprażonymi orzechami pekan. Nie zmieniajcie orzechów. Te tutaj pasują idealnie. Zwłaszcza jak są uprażone.

Deser jest pyszny i bardzo sycący!

Smacznego!

A.

0 komentarze: