Polędwiczki w sosie śmietanowym

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Pyszny, szybki obiad. T. zawsze nie może się go nachwalić.:)
2 porcje

Potrzebujemy:
1 opakowanie polędwiczki wieprzowej
300 gram pieczarek
2 średniej wielkości cebule
1 małe opakowanie śmietany 18% (około 180-220 gram)
3-4 ząbki czosnku
ziemniaki - tyle ile zjecie:)
marchewka - tyle ile zjecie:) 
1/2 szklanki mąki
3-4 łyżki miodu
oliwa z oliwek
masło
sól/pieprz


Polędwiczki kroimy na plastry grubości około 1 cm. rozbijamy je, solimy i pieprzymy z obu stron. Następnie opruszamy z mące i smażymy na 1-2 łyżkach oliwy. Gdy całe mięso jest usmażone na tej samej patelni smażymy pokrojoną cebulę. Zalewamy wszystko wrzątkiem - na patelni na której smażyliśmy. Dzięki temu całe soki, które wydobyliśmy z mięsa będziemy mieli w sosie. Dorzucamy pokrojone pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekamy aż mięso zmięknie - około 20 minut. Gdy jest miękkie dodajemy śmietanę. Solimy pieprzymy do smaku.
Marchewki obieramy i kroimy. Wkładamy do zimnej wody i zostawiamy do zagotowania. Gotujemy 8-10 minut.P Po tym czasie przekładamy je na patelnię razem z dwoma łyżkami masła i miodem. Smażymy aż marchewki lekko zmiękną i całe będą oblepione miodem. Powinny być lekko twarde.
Nie zniechęcajcie się miodem. Moja siostra nie lubi miodu a pokochała te marchewki:)

Ziemniaki gotujecie tak jak lubicie:)

Smacznego!

A.

0 komentarze: