Pizza - ciasto i sos pomidorowy

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Pizza i sos inspirowane kuchnią Jamiego Olivera.

Z podanych poniżej porcji wychodzą dwie spore pizze.

Na ciasto potrzebujemy:
0,5 kg mąki
1 opakowanie droższy suchych (7g)
350 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek


Mąkę łączymy z solą. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy cukier. Czekamy chwilę by mieszanka napęczniała. Do mąki wlewamy mieszankę z drożdżami. Zagniatamy ciasto do jednolitej masy. Zagniatamy około 10 minut. Tak by ciasto było gładkie ale odklejało się od ręki. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę. W tym czasie robimy sos na pizzę.

Potrzebujemy:
Puszkę pomidorów krojonych bez skórki (400 g)
3 pomidory świeże
4 ząbki czosnku
4 łyżki suszonego oregano
pęczek bazylii
sól 
pieprz
oliwa


Świeże pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy. Na patelnię wlewamy oliwę i suszone oregano. Smażymy oregano uważając by się nie spaliło. Dodajemy czosnek, pomidory z puszki i pokrojone pomidory świeże. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Gotujemy, Czekamy aż się zredukuje - około 20 minut.

Po godzinie ciasto będzie wyrośnięte. Przygotowywujemy blachę. Na blachę kładziemy folię aluminiową. Posypujemy ją mąką i polewamy oliwą. Dzięki temu ciasto nie przywrze. Blachę wkładamy na rozgrzanego piekarnika. Musi się nagrzać. Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, sos oraz dodatki jakie chcecie:)


 Jeśli robicie pizzę z serem żółtym to ser na pizzę położyć na sam koniec czyli na około 3-5 minut przed końcem pieczenia. Polecam Wam do pizzy mozarellę taką startą. Można ją znaleźć np. w Biedronce.


 Smacznego!

A.

0 komentarze: