Piernikowe muffiny z budyniem waniliowym

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Muffiny są wszystkim dobrze znane. Tutaj w wersji nieco świątecznej.

Potrzebujemy:
2 szklanki mąki
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka mielonego imbiru
1 budyń waniliowy



Jajko, olej i mleko łączymy ze sobą na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki suche, które wcześniej mieszamy ze sobą. Ciasto powinno być gęste ale lekko lejące.
Budyń waniliowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ostawiamy by przestygł.

Wykładamy papierowe foremki do muffinów na blachę do pieczenia babeczek. Wlewamy jedną łyżkę ciasta do każdej foremki. Następnie wkładamy po jednej budyń - jedna łyżka na każdą babeczkę. Gdy budyń jest nałożony przykrywamy go ponownie ciastem do 3/4 foremki.

Tak gotowe babeczki wkładamy do piekarnika na 25-30 minut na 200 stopni.
Do dekoracji cukier puder. Dzięki budyniowi babeczki są mokre i fajnie przełamują korzenne przyprawy.

Smacznego!

A.

0 komentarze: