Muffiny z maliną i czekoladą

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

To ukochane muffiny M.
Nie mogła się doczekać jak wstawię przepis dlatego robię to już dziś, gdy muffiny jeszcze stygną:)

Na masę muffinową potrzebujemy:
300 gram mąki
1/2 szklanki cukru 
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
1 tabliczka białej czekolady
300-400 gram malin (mogą być świeże jak również mrożone)
1 jajko
1 laska wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na kruszonkę potrzebujemy:
1/2 kostki masła
300 gram mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Olej, mleko i jajko miksujemy w misie miksera na gładką masę. Dodajemy nasiona z laski wanilii i miksujemy do całkowitego połączenia. W tym czasie w drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę, maliny. Gdy składniki mokre połączą się całkowicie dodajemy po łyżce produktów suchych. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy wszystkie produkty ze sobą do konsystencji mokrego piasku. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki by kruszonka była sucha. Masa muffinowa powinna być dość gęsta. Nie przejmujemy się tym. Przekładamy ją do foremek. Wlewamy ciasto do 3/4 wysokości foremki. Zasypujemy kruszonką.
Wkładamy muffiny do piekarnika na 200 stopni na 25 minut.


Smacznego!

A.

0 komentarze: