Kuchenne triki

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

1. 
Jeśli zostanie mi trochę wina a nie mam ochoty go pić - nie wylewam go. Wlewam pozostałe wino do torebek na lód i zamrażam. W ten sposób będę mogła używać go do gotowania kiedy chcę.
Tylko pamiętajcie by komuś o tym powiedzieć bo moje cenne wino z podróży poślubnej wylądowało na głowie M. jak miała migrenę podczas opieki Naszym mieszkaniem:)

2
Raz w miesiącu robię przegląd tego co mam w szafach czy miejscach gdzie trzymam produkty spożywcze. Produkty z krótszą datą przydatności idą na początek w ten sposób zużywam to co jest najkrócej ważne.

3.
W lodówce zawsze mam jedno opakowanie ciasta francuskiego - ratuje mnie gdy przychodzą niezapowiedziani Goście.

4.
Produkty sypkie typu: cukier, kawa, mąka, bułka tarta itd. trzymam w słoiczkach dzięki temu nic się nie wysypuje i utrzymuje się czystość.

5.
Padło to gdzieś w jednym z komentarzy i sama zaczęłam z tego korzystać. Jeśli mam zrobić zupę to mięso wykorzystuję do zapiekanki, warzywa do sałatki. Wywar jeśli mam go dużo i mam na to miejsce to zamrażam by wykorzystać go w późniejszym terminie.

6.
Raz w tygodniu robię coś z listy z generalnych porządków. W ten sposób mam posprzątane na bieżąco.

A Wy jakie macie pomocne triki w kuchni?

A.

0 komentarze: