Korzenne tiramisu

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 0

Muszę przyznać, że jest smaczne ale stwierdziliśmy wszyscy, że jest dość ciężkie jak na tiramisu:)
Inspiracja z Moich Wypieków.

Potrzebujemy:
300 gram biszkoptów
190 ml zaparzonej kawy
2 opakowania mascarpone (po 250 gram jedno)
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietany 30% (330 ml)
1 tabliczka czekolady białej
4 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
2,5 łyżki kakao

Tradycyjnie jak w każdym tiramisu biszkopty nasączamy w kawie wymieszanej z przyprawą do piernika (1 łyżka) i cynamonem. Krem przygotowujemy łącząc mascarpone z ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Dodajemy przyprawę do piernika (1 łyżka) oraz rozpuszczoną czekoladę. Gdy masa jest już jednolita dodajemy cukier puder. Przed nakładaniem łączymy kakao z przyprawą do piernika (2 łyżki).

Nasączone biszkopty układamy na dnie naczynia. Na biszkopty kładziemy krem. Posypujemy kakao wymieszanym z przyprawą. Powtarzamy czynność. Wkładamy do lodówki na kilka godzin:)



Smacznego!

A.

0 komentarze: