Czekoladowy Charlie
Ciasto bardzo słodkie ale jest uzupełnieniem do czarnej kawy. Jest przepyszne. Wygląda jak lekko niedopieczone. Mokre ale mimo, że jest bardzo ale to bardzo czekoladowe nie można się od niego oderwać:)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
400 gram czekolady gorzkiej minimum 65% zawartości kakao
6 jajek
100 gram mąki
200 gram masła
270 gram cukru
Na polewę:
4 czubate łyżki kakao
4 czubate łyżki cukru
50 gram masła
5 łyżek mleka
Zaczynamy od ciasta. Na gaz stawiamy rondel z wodą. Czekamy aż się zagotuje. W tym czasie do miseczki wrzucamy czekoladę i masło. Stawiamy miseczkę na rondel gdy woda będzie się gotować. Rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy razem z cukrem na gładką, puszystą masę. Do jajek dodać mąkę i przestudzoną czekoladę. Gotową masę przelać do tortownicy. Ja użyłam foremki 23 cm średnicy i moim zdaniem ciasto wyszło odpowiednie jeśli chodzi o wielkość. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na około 15 minut.
Gdy ciasto trochę przestygnie polewamy je polewą.
Masło z cukrem i kakao rozpuszczamy w rondelku. Gdy wszystko się rozpuści dodajemy mleko. Mieszamy aż masa zgęstnieje. Polewamy ciasto. Dekorujemy pokruszoną czekoladą.
Ciasto świetnie smakuje z kwaśną śmietaną lub ze słodką bitą śmietaną.
Smacznego!
A.
0 komentarze: