Cynamonowe palmiery

Fajnie być Matką Liczba komentarzy: 1

Zawsze jak mam niespodziewanych gości staram się zrobić coś słodkiego. U Nas mało słodyczy w domu bo T. nie lubi a ja na diecie:) Wtedy na szybko robię właśnie palmiery. Nie dość że są bardzo ale to bardzo proste to są pyszne.

Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 opakowania cukru cynamonowego (25 gram jedno opakowanie)

Jeśli nie macie cukru cynamonowego można go zastąpić cukrem brązowym i cynamonem. Zwykły biały cukier sprawi, że ciastka będą bardzo słodkie.
Rozwijamy ciasto na pergaminie, w które jest zawinięte. Ja zostawiam je ponieważ wtedy mniej się brudzi w kuchni. Na rozwinięte ciasto sypiemy cukier cynamonowy. Składamy oba boki jak książkę. Sypiemy ponownie cukrem i składamy. Powtarzamy czynność aż do momentu gdy mamy rulonik z ciasta.Ciasto obsypujemy z każdej strony. Kroimy w na grubość około 1-1,5 cm.


Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika na około 10 minut na 200 stopni. Po 10 minutach wyjmujemy ciastka i przekręcamy je na drugą stronę. Z jednej strony cukier będzie ładnie roztopiony i połączony z ciastkiem. Wkładamy na kolejne 4-6 minut. Po tym czasie wyjmujemy palmiery i czekamy aż przestygną aby je zjeść. Ja nigdy nie mogę się tego czekać:)


Czyż nie banalnie proste??:)

Smacznego!

A.

1 komentarz: