Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Jak to T. powiedział to ciasto jak na moje możliwości jest zwyczajne.
Moim zdaniem jest idealne do herbaty i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu.
Inspiracja z moich wypieków.
Potrzebujemy:
500 gram mąki pszennej
600 gram jogurtu greckiego
1 szklanka cukru
1 jajko
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
sok i skórka z jednej cytryny
500 gram śliwek (mogą być i świeże i mrożone)
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić olej, sok z cytryny razem ze skórką, jajko i cukier. Wymieszać do całkowitego połączenia się składników- konsystencja sosu. Następnie dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Gdy to już nastąpi wsypujemy mąkę i sodę. Czekamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Nie przejmujcie się jak ciasto będzie gęste - właśnie takie powinno być.
W tym czasie przygotowujemy tortownicę o średnicy 21-24 cm. Wykładamy ją papierem. Przelewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce - rozcięciem do góry. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 75 minut. Aż do suchego patyczka.
Smacznego!!!
A.
0 komentarze: