Zupa cebulowa
Dwa tygodnie temu byliśmy z T. na 30tce koleżanki. Jedliśmy przepyszną zupę cebulową. J. (u której były urodziny) dała mi przepis. To przepis jej mamy.
Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła jej trochę po swojemu:) Wyszło mi zupy na około 8 porcji.
Na chłodny wieczór idealna.
Potrzebujemy:
5 dużych cebuli
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki słodkiego wina białego
1 saszetka francuskiej zupy cebulowej
3 100 gramowe serki topione śmietankowe
1 litr wywaru warzywnego (może być i taki z kostki)
2 łyżki oliwy
pieprz biały
dwie gałązki tymianku
Cebule i czosnek obieramy. Kroimy dość drobno. Podsmażamy do zeszklenia na oliwie. Ja robiłam to od razu w garnku, w którym była potem zupa. Gdy czosnek i cebula się zeszklą wlewamy wino i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie wlewamy wywar warzywny. Gotujemy około 10 minut aby zupa się zredukowała. Dodajemy saszetkę z francuską zupą cebulową. Blendujemy i stawiamy z powrotem na gaz. Dodajemy serki topione. Czekamy aż się roztopią. Od momentu wrzucenia serków mieszałam zupę rózgą by dokładnie się rozpuściły. Doprawiamy białym pieprzem i posiekanym tymiankiem.
Zupa jest bardzo prosta i szybko się ją robi. Jest natomiast niesamowicie smaczna. Polecam Wam w chłodne dni ale i nie tylko.
Ja właśnie skończyłam jeść swój talerz zupy. Zrobiłam ją i nie mogłam się powstrzymać by nie zjeść:)
Smacznego!
A.
0 komentarze: